Utazás-támogatás
A 448/2006-os törvényt módosító 193/2020-as törvény értelmében üzemanyag- vagy tömegközlekedés-támogatást igényelhetnek a sérültséggel élők, családtagjaik, személyi gondozójuk vagy a velük foglalkozó szociális szolgáltatást nyújtó szervezetek a következő feltételekkel:
1. Elszámolható üzemanyagköltség azokra a járművekre, amelyek a következő személyek tulajdonában vannak: sérültséggel élő, vagy annak családja, vagy személyi gondozója, kísérője (ebben az esetben a kísérő bárki lehet, aki saját járművével szállítja a sérültséggel élőt), illetve szociális szolgáltatást nyújtó szervezet is, abban az esetben, ha a szállítás/utazás a sérült személy érdekében történt.
2. Az elszámolást benyújthatja a sérült, a sérült gyermek szülője, gyámja, vagy az a személy, aki a gyermek nevelésével és gondozásával foglalkozik.
3. Elszámolható összeg:
a. Súlyos sérültséggel élő (persoane cu handicap grav) esetében 1.500 lej/év, és maximum 24 utazás
b. Mérsékelt sérültséggel élő (persoane cu handicap accentuat) esetében 750 lej/év, és maximum 12 utazás
Igénylés menete és szükséges dokumentumok:
A dokumentumokat a Hargita Megyei Tanács Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságán (Szabadság tér 5 szám, Csíkszereda – a megyei tanács épülete) lehet leadni, a 309-es szobában (3. emelet), van lift az épületben.
1. Kérés (Cerere pentru exprimarea opțiunii) – amelyben eldönti az igénylő, hogy az ingyenes tömegközlekedési jegyeket vagy üzemanyag elszámolást igényel – ezt 12 hónapban egyszer kell leadni – biztosítják a formanyomtatványt
2. Kérés (Cerere de decontare) - amely kell tartalmazza a következőket: utazás dátuma, az üzemanyag kasszabonjának száma, honnan hova utaztak – településnevek, hány kilométert, ki a jármű tulajdonosa, illetve a bankszámlaszámot, amelyre igénylik az üzemanyagköltség megtérítését, amellyel utaztak (minderre van egy táblázat a kérésben) - ezt a formanyomtatványt biztosítják
3. Eredeti, pecséttel ellátott kasszabont az üzemanyag vásárlásáról (ezt kérni kell az üzemanyagkútnál)
4. Érvényes sérültséget igazoló dokumentum (certificat de încadrare în grad de handicap)
5. Személyigazolvány másolat
6. Bankszámlaszám-kivonat - annak a bankszámlának, amelyre kérik az összeg utalását
Fontos: a kasszabon dátumától számított 60 napon belül el kell számolni az erre a bonra vonatkozó utazás(oka)t!
Emelett: ingyenes jegyet igényelhetnek a városok közötti tömegközlekedési eszközökre a sérültséggel élők és személyi gondozóik, amennyiben NEM igényeltek üzemanyag elszámolást.
A ÜZEMANYAGTÁMOGATÁSI KÉRÉSEK FORMANYOMTATVÁNYAI:

Cerere - Anexa 2